Yazar 4:04 pm Gelişine Yazılar, Marka-Reklam

Pazarlama Her Şeydir

Visited 4.534 times, 1 visit(s) today

Başlıkta geçen söz artık bir klişe sayılabilecek ancak taş gibi sağlam bir gerçek.

Bir pazarlamacı olun ya da olmayın bir yerlerde muhakkak karşınıza çıkmıştır. Eğer birbirini tanımayan iki kişi tarafından da bilinen bir olay ya da ürün varsa orada mutlaka pazarlama vardır. Pazarlama her yerde ve her şeydedir.
Yeni tanıştığımız birine kendimizi anlatırken bile aslında pazarlama yapıyoruz. Kendimizi, kişiliğimizi, yeteneklerimizi pazarlıyoruz. Bu sosyal hayatımızda da iş hayatımızda da bu şekilde işliyor. Hayatın her alanına bu kadar derinlemesine işlemiş bir olgu varken çok güvendiğimiz bir ürünümüzü ya da hizmetimizi öylece kaderine terk ederek, hak ettiği değeri bulacağına inanmak kumar oynamak gibi değil midir?

Ürününüz başkaları tarafından bilinmiyorsa, tanınmıyorsa onu satamazsınız.

Dünyanın en popüler pazarlama blogunun sahibi SethGodin “This is Marketing” kitabında ” Pazarlama, değişimi yaratma sanatıdır” diyor.

Bu değişim terfi almak için patronumuzun fikrini değiştirirken de geçerlidir, daha iyi bir ortalamayla okulu bitirmek için öğretmenlerin gözüne girmeye çalışırken de. Ve tabi ki iş hayatında da. Bu değişimi yaratabilmek için ürünümüz ne olursa olsun onu doğru şekilde pazarlamalısınız.

Pazarlama, ikna sanatıdır. Ürünümüzle ilgili ilk önce kendimiz ikna olmalı ardından da bunu doğru stratejilerle başkalarına aktarmalısınız.

PAZARLANAMAYAN

Dünya’da en çok satan, en çok basılan fotoğraf hangisidir? Bunun cevabı resmi bir sayıma dayanmasa da ilk 3 ün içine Che Guevara’nın meşhur fotoğrafı girer diye düşünüyorum. Bu fotoğrafın ilginç bir hikayesi var. Fotoğrafı çeken kişi Alberto Korda adında bir fotoğrafçı. Fotoğraf çekildiği yıldan bu yana sayısız posterde, tekstil ürününde,  duvarlarda, belgesellerde kullanılmasına rağmen fotoğarfı çeken kişi Alberto Korda bu fotoğraftan hiç para kazanamamış. Bunun yanında uzun süre fotoğrafın altında adı dahi yazmamıştır.
Fotoğrafın hikayesine gelirsek;

Fotoğraf çekilmeden 1 gün önce silah yüklü bir Fransız gemisi havaya uçuyor ve 100’den fazla insan hayatını kaybediyor. Fidel Castro ölenlerin anısına 5 Mart 1960’ta bir konuşma yaptığı esnada, Che Guevara oturduğu yerden kalkıp halka bakarken 2 saniyelik bir sürede, dünyanın tanıdığı o bakış Alberto Korda tarafından fotoğraflanıyor. (Hikayenin ayrıntılarını Coşkun Aral’ın kendi Youtube kanalında yayınladığı videoda Korda’nın kendi anlatımından izleyebilirsiniz).

Fotoğrafın çekilmesinden 6 ay sonra Che Guevara öldürülüyor ve fotoğrafı Korda’dan aylar önce sipariş eden Giangiacomo Feltrinelli adındaki bir İtalyan bu fotoğrafı poster haline getirip, 6 ayda tanesi 5 dolardan 1 milyon adet satıyor.

Pazarlama her şeydir. İki kişinin elinde olan aynı ürünün, pazarlandığında ve pazarlanmadığında nelerin değiştiğini görebiliyoruz. Elinizdeki ürüne ne kadar güvenirseniz güvenin, hayati bir ihtiyacı karşılıyor dahi olsa bunu anlatamazsanız aslında o ürün yoktur diyebiliriz.

Visited 4.534 times, 1 visit(s) today
Close Search Window
Close